CSL Behring – blödningssjukdomar

Bok om blödarsjuka

En barnbok på blödigt allvar.

I en undersökning, genomförd på initiativ av Föreningen Blödarsjuka i Sverige (FBIS), framkom att blödarsjuka och deras anhöriga anser hälften av de tillfrågade att det finns bristande kunskaper om blödarsjuka inom bland annat i skolan.

Kunde en bok som vänder sig till 6-9 åringar vara en lösning? Det är en period i livet då man börjar skolan och man behöver visa, berätta och förklara för sina kompisar och sin klass hur det är att ha blödarsjuka. Frågan ställdes till hemofilisköterskor inom vården och de var överens om att en sådan bok skulle vara till stor nytta. Den sågs som en fin möjlighet att skapa kunskap om blödarsjuka bland patienter och deras familjer, kompisar, släktingar, förskola och skola.

Sam slår sig skrevs av Nicolas Jacquemot som tidigare gett ut flera böcker för barn om hur kroppen fungerar. Henrik Lange illustrerade och vi på Granath projektledde.

Berättelsen om Sam har uppskattats och nu har vi översatt den till norska, danska, finländska, engelska, arabiska och isländska. Än så länge.

En ytterligare berättelse har tagits fram, och då för barn med von Willebrands sjukdom: ”Allt du vill veta om von Willebrands sjukdom. Fakta och råd för barn och unga”.

 

PIO – patientförening

Podd om livet med primär immunbrist

Forte – forskningsområdet för hälsa, arbetsliv och välfärd

Magasin i ny skepnad