Helena Strigård: ”Så får vi världens life science-superhotspots att uppmärksamma oss”
Hur stadigt står life science-sektorn? På vilka sätt kan bolag rusta sig när världsekonomin svajar? Och vilka blir vinnare? Helena Strigård, branschorganisationen Sweden Bios vd tills helt nyligen, delar sina framtidsspaningar och framgångstips. Hon råder alla att brösta upp sig, skippa hovsamheten och att besöka Nordic Life Science Days i Malmö, 28-29 september. Och hon berättar om sitt nya uppdrag.
Som vd på organisationen Sweden Bio var Helena Strigårds uppgift är att främja en levande och innovativ life science-arena i och utanför Sverige. Och utmaningar har det funnits gott om – och finns fortfarande: kompetensbristen är stor, världsekonomin väntas slå hårt mot branschen och svenska bolag möter knivskarp konkurrens från de tunga life science noderna i världen. Men Helena ser ingen anledning till att fastna i oro – bara till fortsatt arbete. Och framför allt: samarbete.
– För att bli synliga och tagna på allvar internationellt så måste alla i branschen lyfta blicken och jobba på en högre geografisk nivå. Norden är den minsta möjliga enhet vi kan presentera oss i. Och jag vill verkligen vara tydlig med att det är nödvändigt att vi samlar oss om vi ska bli en aktör att räkna med globalt, säger Helena Strigård när vi talas vid över telefon en solig dag i slutet av augusti 2022.
En knapp månad senare lämnar hon sin post som vd på Sweden Bio för att gå vidare i karriären – men vi återkommer till det.
När andra bromsar in
Helena har arbetat på Sweden Bio i fem år, varav tre år som vd. Under perioden har flera branscher tvingats att bromsade in, på grund Coronapandemin, men inte life science. Här har bolag i stället drivits att växla upp och hitta nya lösningar i takt med att efterfrågan på forskning, vaccin och medicinsk utrustning har ökat.
– Situationen har gjort att vi på ett fiffigt sätt har börjat dela på resurser för att lösa kompetensbristen. Förutom att det är resurseffektivt så har det lett till att bolagen i branschen kan dra nytta av varandras erfarenheter, säger Helena och förklarar att det kommer på köpet när man delar CFO, HR-chef och annan expertis så som CRO:er och konsulter som också bidrar till att koppla ihop många små bolagen i branschen.
Branschglidning – en tydlig trend
En annan trend som Helena sett allt tydligare är så kallad sector convergence, branschglidning. Hon nämner företag som AstraZeneca och Volvo Cars, som nu samarbetar för att dela tankar kring vad teknik kan tillföra för att stödja människors vardagshälsa. Och MindForce GameLab, som sammanför forskare inom life science med utvecklare från spelindustrin.
– Är det ett spel- eller ett life science-företag? Eller både och? Utvecklingen utmanar våra invanda föreställningar om hur vi kategoriserar företag, konstaterar Helena.
Att möta en konjunkturnedgång
SwedenBio samlar idag drygt 320 medlemsföretag som verkar för att utveckla bioteknik, diagnostik, läkemedel och medicinteknik, samt expertis inom bland annat affärsutveckling, IP och juridik. Här samlas även finansiärer, inkubatorer, science parks och regionala investeringsfrämjande aktörer. Att ingå i affärsnätverket har fördelar, inte minst i en konjunkturnedgång.
– Det världsekonomiska läget slår hårt mot alla, även vår bransch. Men jag hoppas och tror att ekosystemet vi byggt upp ska hjälpa sektorn genom stormen, att bolagen ska stå starka och kunna fortsätta attrahera kapitalet som krävs. Det kommer bli tufft, absolut, men kapitalet måste fortfarande ta vägen någonstans, säger Helena och sätter fingret på en svårt nöt att knäcka: konsten att resa kapital.
Hur kan bolag rusta sig inför utmaningen?
– Ett klassiskt råd är börja bygga relationer i god tid, ingen fiskar bra fem i tre! Det krävs långsiktighet, att man är kaxig och skippar hovsamheten. Den yngre generationen är bättre på det tror jag; att tänka större, våga be om mer och lägga till en nolla.
Vilken hjälp behöver life science-sektorn för att lyckas?
– Vi behöver hjälp att skryta: att verkligen ta ifrån tårna för att få världens life science-superhotspots att uppmärksamma oss. Bolag som kan få in sin fot i hubbar likt den i Boston, de kommer inte stå sysslolösa.
En helt ny färg
Helena arbetar hemifrån och samtidigt som hon berättar om Danmarks framgångar inom Femtech, Islands Omics och om Deep Tech från Finland – så hörs ett pågående legobygge i bakgrunden. Det är Helenas femåriga son. Helena själv växte upp till ljudet av Pharmacias framgångssaga under 90-talet i Uppsala, något som påverkade hennes yrkesval. Hon inriktade sig mot biotech redan i gymnasiet, fick rena fram DNA på skoltid och fascinerades av genteknikens möjligheter – vilket ledde till en rivstart i karriären när hon stod som färdigutbildad civilingenjör inom molekylär bioteknik 2006. Sedan dess har hon haft en mängd olika befattningar som spänner över både näringsliv och myndigheter, bland annat med ansvar för statens budget för näringspolitik, forskning- och innovation på det svenska finansdepartementet, som rådgivare på Svenskt Näringsliv och som förhandlare mellan arbetsmarknadens parter på BusinessEurope.
– Jag känner tacksamhet över att ha nu ha kommit tillbaka till en bransch där jag kan stötta bolag som bidrar till att främja människors hälsa. Och det går så snabbt. Jag fascineras av hur mycket som åstadkommits, allt vi kan göra idag – det är som en helt ny färg, som inte funnits tidigare.
Var står branschen som industri om tio år tror du?
– Att vi blir sjuka, har olika behov och att vi måste lösa antibiotikaresistensen, det kommer inte förändras. Men vi kommer ha fler verktyg för att lösa dem. Min hjärna räcker inte till att tänka ut allt som kommer att kunna hända, lika lite som jag för tio år sedan kunde förstå var vi är idag.
Helena är kvar på Sweden Bio fram till månadsskiftet september/oktober då hon leder Nordic Life Science Days i Malmö, tillsammans med Olivier Duchamp-Giudicelli. Då är hon även en av talarna. Varför ska man inte missa det?
– Man får inte missa något de dagarna! Alla och allt det bästa inom Nordic Life science är där. It’s the place to be!
Och slutligen – vart tar du vägen härnäst?
– Jag är stolt och glad att ta över som NorthX Biologics nya vd, efter Ted Fjällman som gjort ett enastående jobb. Här får jag i ett och samma bolag möjlighet att arbeta för en internationell expansionsresa och samtidigt spela en viktig roll i vårt ekosystem lokalt. Och lokalt i min värld är ju Norden, minst.
Vi avslutar artikeln här, men min nyfikenhet har fått nytt bränsle. Jag vill veta mer om Helenas nya uppdrag på NorthX Biologics – hur nya behandlingar inom cell- och genterapi ska kunna nå patient, utan att kostnaden blir en stoppkloss för vården? För som hon säger: det räcker inte med forskning mot nya medicinska genombrott, det krävs processutveckling och tillverkning, med möjlighet att kunna skala upp det man forskat fram i labbet.
Vi kommer få anledning att möta Helena Strigård snart igen.