Diabetesresan – trygghet för läkare och patient

Hur påverkar valet av insulinbehandling människors vardag, mående och hälsa? På uppdrag av Sanofi skapade vi en interaktiv video för att öka diabetesläkares förståelse för olika insulinbehandlingar. Här kan läkare testa sin kunskap, lära sig mer och ta felaktiga beslut, utan att det skadar någon.

Idag lever cirka 500 000 människor i Sverige med diagnostiserad diabetes. För att fler läkare ska få förståelse för hur deras val av behandling påverkar människors mående och hälsa skapades den interaktiva videon Diabetesresan. Här får läkaren möta och samtala med olika personer på en animerad läkarmottagning. En av patienterna heter Susanna, hon lever med typ 1-diabetes och älskar att träna. Anders är en annan patient: han har typ 2-diabetes och har nyligen blivit pensionär.

Susanna och Anders är animerade, men deras livshistorier är baserade på verkliga patientprofiler. Vi har givit dem varsin tydlig karaktär, illustrerat miljöerna de rör sig i och spelat in röster som tar oss vidare i handlingen baserat på läkarens behandlingsval. Flödesscheman har hjälpt oss navigera mellan orsak och verkan vid varje nytt val som läkaren gör.

När Susanna och Anders kommer till läkarmottagningen mår de inte riktigt bra. I väntrummet ges snabb information om dem. Läkaren kan ställa frågor och Susannas och Anders svar visas som små filmer. För att fastställa deras sjukdomshistoria klickar sig läkaren framåt och kan göra olika val beroende på patienternas livsval och upplevda problem.

Olika scenarier visar hur Anders och Susannas hälsa och mående förbättras eller försämras beroende på läkarens behandling. För varje nytt möte med patienterna upplevs förflyttningen i tid genom små förändringar i rummet, och utanför fönstret, samt se hur patienternas hälsotillstånd förändras.

Genom Diabetesresan kan läkaren få insikter i olika variabler i patientens liv som påverkar deras mående samt får en bättre förståelse för skillnader mellan olika insulinbehandlingar. Så när Anders, Susanna och andra patienter kommer till mottagningen framöver kommer läkaren att ha ökad förståelse för patientens behov samt mer kunskap om olika behandlingsalternativ.